lördag, maj 17, 2008

Presentation

Hur gör man en riktigt bra presentation? Om man söker på nätet hittar man massor av intressanta förslag men allt är inte användbart inom skolans värld.

Några grundläggande saker först

Innehållet är naturligtvis det viktigaste. Ett innehåll som är anpassat till målgruppen och som du tycker är intressant är en grundförutsättning. "Content is king" är något som jag har fått lära mig och det stämmer till 100%. En bra presentation kan (tyvärr) inte dölja ett dåligt innehåll.

Du är huvudpersonen i presentationen. Det är viktigt att du har tränat ordentligt på din presentation så att du du kan föra fram det som du har tänkt. En bra presentation kan ge dig en hjälp med budskapet som du vill framföra men allt är ändå upp till dig.

Nu till själva presentationen

Hela presentationen är till för att föra fram ditt budskap. Lägg inte till element som distraherar mottagaren. Allt som du har med ska bidra till budskapet.

Välj en neutral bakgrund. Gärna enfärgad mörk eller svagt tonad.

Välj ett typsnitt utan serif i stor storlek (30 p eller större). Använd lite text på varje bild, gärna bara en rubrik eller högst några meningar på varje bild. Tänk på att ju mer text desto större sannolikhet att åhörarna läser texten istället för att höra på dig. Dessutom kan du inte läsa högt lika snabbt som de läser texten på din presentation.

Använd många bilder. En bild säger mer än tusen ord och i presentationer gäller det verkligen.

Undvik element som hoppar runt, flyger in eller annat konstigt.

Undvik konstiga övergångar mellan bilder. Om du ska ha övergångar, använd då samma genom hela presentationen.

Använd gärna humor i din presentation. Naturligtvis beroende på vilket budskap du ska framföra men i allmänhet fungerar det bra. Får du åhörarna att skratta i början av presentationen är de mer benägna att ta in ditt budskap i resten av presentationen.

Riktigt bra presentationer

Apple med Steve Jobs i spetsen brukar varje år hålla en stor presentation där företagets stora nyheter presenteras. Enligt mig är det absoluta toppklass när det gäller presentation. Titta själv här (kräver Quicktime).

Al Gore har gjort en film om klimatförändringar som du säkert känner till, "En obekväm sanning" eller som den heter på engelska "An inconvenient truth". En del av filmen handlar om Al Gore och bakgrunden till att han har valt att intressera sig för klimatförändringar och den andra delen är en presentation om klimatförändringar. Du kan hitta webbsidan om filmen här och en trailer till filmen här. Al Gore är en lysande presentatör och använder sig av väldigt bra bilder i sin presentation. Budskapet går verkligen fram.

Bra programvaror

Ja, det finns några självskrivna programvaror för att bygga upp en bra datorpresentation. Här kommer några.

Google Docs är ett enkelt webbaserat program som fungerar väldigt bra. Eftersom det inte finns för många funktioner eller mallar lockas man inte att göra en för komplicerad presentation vilket är bra. En annan bra sak är att man kan dela presentationen på webben eller bädda in den i en blogg. Gratis dessutom, men det hade du säkert redan listat ut.

Open Office Impress. Bra presentationsprogram som är en del av Open Office. Innehåller allt och lite till som du kan tänkas behöva. Se upp så att du inte tappar bort budskapet i din presentation genom att försöka göra den häftigaste presentationen.

pdf-formatet är tyvärr underskattat när det gäller att leverera presentationer. Gör din presentation i valfritt program och spara sedan sidorna i pdf-format. Visa presentationen i valfri pdf-visare (i helskärmsläge). För att göra pdf kan du använda Open Office eller Pdf Creator. För att visa pdf kan du använda Sumatra PDF viewer eller Adobe Acrobat Reader.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Många bra åsikter, jag håller med om den del men inte alla. Jag tycker att publiken ska vara huvudpersonen i presentationen. Det gäller att få dem intresserade och enda sättet, tycker jag, är att skapa en presentation som utgår från lyssnaren...

Olof sa...

Tack André...naturligtvis är publiken huvudpersonen. Som lärare tar man ibland publiken för givet. Häftig adress till din webbsida förresten...